29 de maig de 2011

Proposta d'organització per a les classes de preparació de les PAU 2011

Benvolguts alumnes,

Durant els propers dies tenim un calendari apretat, dimarts 31 heu de passar per l'institut a recollir les notes finals i dimecres 1 de juny comencem les classes per preparar les proves de les PAU.

Només tenim 4 sessions en les que he pensat que podríem realitzar les següents activitats:

Dijous 2: fem un examen de les PAU.
Divendres 3: comentem l'examen.
Dimarts 7: repassem conceptes vinculats a l'àmbit de comunicació: tipografia, enfocaments estètics, criteris de comunicació, etc.
Dijous 9: aclarim dubtes, visualitzem i comentem exàmens de cursos passats.
Si teniu altres propostes, dubtes, o temes que no us hagin quedat clars, o voleu organitzar les sessions d'una altra manera, anoteu-m'ho aquí afegint un comentari per tal que m'ho pugui preparar. Recordeu que també us podeu posar en contacte amb mi via e-mail.
Aprofito per avançar-vos la informació sobre l'estructura de l'examen i els criteris d'avaluació:
 
Estructura de l'examen de disseny de les PAU 2011:
La prova consta de tres exercicis, la primera part és comuna i obligatòria per a tot l'alumnat (exercici 1) i una segona part (exercicis 2 i 3) diferenciades en dues opcions (A i B).
Part comuna :
Resoldre una única qüestió obligatòria (Exercici 1)
Opció A
Resoldre l’Exercici 2 i l’Exercici 3.
Opció B
Resoldre l’Exercici 2 i l’Exercici 3.
Part comuna: Obligatòria.
Exercici 1:
Consistirà a donar resposta a una qüestió concreta de coneixements de caire teòricometodològic objectual, sociocultural, estètic, històric, i/o tècnic respecte a l'àmbit del disseny, que mostri les capacitats perceptives, reflexives i argumentatives vers qüestions de tipus general.
Part optativa: a escollir entre opció A i B.
Les diferents qüestions sempre respectaran la possibilitat d'elecció d'àmbit, però tenint en compte el medi on es desenvolupen segons sigui bi o tridimensional. Així, trobarem que cadascuna de les qüestions correspondran a una d'aquestes disposicions:
 • Pertanyents a la Bidimensió: bàsicament activitat de disseny gràfic,
 • Pertanyents a la Bi i a la Tridimensió alhora: bàsicament activitats d'envasos i embalatges (packaging), gràfica tridimensional, i d'indumentària.
 • Pertanyents a la tridimensió pel que fa el món objectual: bàsicament a activitats de disseny industrial d'objecte.
 • Pertanyents a la tridimensió pel que fa a les relacions amb l'entorn: bàsicament a activitats sobre espai habitable i entorn urbà.
Els àmbits de resolució de l’Exercici 2 no coincidiran mai amb els de l’Exercici 3, és a dir que si l’Exercici 2 versa, per exemple, sobre la bidimensió, generalment l’Exercici 3 ho farà sobre la tridimensió, i a l’inrevés.

Criteris generals d'avaluació:

Part comuna: Obligatòria.
Exercici 1: [2 punts]
Part optativa: a escollir entre opció A i B.
Exercici 2 [2 punts]
Aquest exercici pretén valorar l'experiència pràctica que ha tingut l'alumnat durant la seva formació respecte als distints camps professionals del disseny, citats en l'apartat 3.3 de "Fets, conceptes i sistemes conceptuals" (Primer Nivell de Concreció):
 • Disseny gràfic.
 • Disseny industrial: *disseny del producte, de l'objecte, de la indumentària i "moda"
 • L'espai habitable: interiorisme i entorn urbà.
*S'especifiquen grups o àmbits del disseny industrial, com a orientació.
I fer una valoració de les seves capacitats analítiques i reflexives respecte a problemàtiques específiques d'aquests àmbits professionals.
Exercici 3 [6 punts]
Aquest exercici pretén valorar l'experiència pràctica que ha tingut l'alumne/a durant la seva formació respecte als distints camps professionals del disseny:
 • Disseny gràfic.
 • Disseny industrial: *disseny del producte, de l'objecte".
 • L'espai habitable: interiorisme i entorn urbà.
*S'especifiquen grups o àmbits del disseny industrial, com a orientació.
I valorar les seves capacitats de generar idees i propostes en projectes de disseny, deixant per a les fases inicials la resolució tècnica. 

Si teniu dubtes sobre l'estructura, me'ls anoteu aquí mateix o me'ls comenteu el proper dijous!

Fins ara,

2 comentaris:

 1. Hola,
  Una alumna em preguntava quins materials calia dur a l'examen de les PAU de Disseny:

  Bolígraf negre, llapis HB, 2B, rotuladors calibrats negres (0.2, 0.4, 0.8), rotuladors de colors, llapis de colors), goma, maquineta,... (en la tercera pregunta has de fer un projecte gràfic, pots utilitzar qualsevol tècnica seca, però et recomano que siguis pràctica i utilitzis o llapis de colors, o retoladors; si vols, també pots portar pastels (i aleshores, fixador).
  Fulls de paper Bàsik DIN A3(l'examen s'ha de fer en el mateix quadernet, però la tercera pregunta es pot resoldre en fulls DIN A3).

  OK? Si tens algun altre dubte, pregunta.
  Fins ara,
  Marta

  ResponElimina
 2. Hola,
  M'oblidava: també has de portar escaire, cartabó i regle (a l'exercici 3 segurament et demanaran que facis una axonometria de la teva proposta i que incloguis planta, alçat i perfil acotats i a escala).

  ResponElimina